1975 in atelier

 

PROFIL

19 iulie 1937
Pestisani, judetul Gorj

Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” din Bucuresti, clasa pictura monumentala, promotia 1962. Membru al uniunii Artistilor Plastici din România.

Ion Sulea Gorj reprezinta în miscarea artistica din Timisoara tendinta suprarealista. Din perioada începuturilor a pastrat obsnuinta de a gândi ’’ideia’’ ca generatoarea operei de arta. Ceea ce i-a dat mai târziu vigoarea simbolului. Fara sa urmareasca redarea narativa a ideii în pictura, el se ataseaza ideilor umaniste deprinse din practica existentei. 

Artistul considera ca puterea simbolului sta în contradictiile pe care le provoaca. Suprarealismul sau este un fel de exercitiu constient al relatiilor alogice, care coboara în profunzimile constiintei tulburându- le. Simbolul apare ca o enigma, ca un drum nesigur spre adevar, ca un mod de analiza, ca o reflectare a pulsului inedit al vietii.

În lucrarile sale exista o contradictie permanenta între viata si moarte, între lumina si întuneric, între gigantic si marunt, între viata vâscoasa si linistea imateriala. Ca limbaj imagistic el foloseste spatiul nelimitat, materia care curge moale, formele ce ies din neant, figuri hidoase în contrast cu unele senine, inertia lânga miscare, ca si entropia, aceasta degradare a energiei. Sulea tinde spre o cosmologie asupra realismului dominat de un existentialism cu iz social, în care omul proiectat într-o singuratate absurda cauta iesirea spre viata si colectivitate. Arta lui Sulea-Gorj triumfa prin calitatea artistica a imaginatiei sale, un fel de renastere a instinctelor dramatice, ea are caracteristica de a fi optimista si inteligibila.